Енергоефективна модернізація системи вентиляції ресторану

Модернізація систем вентиляції та кондиціонування приміщень ресторану

В нашу компанію надійшло звернення адміністратора одного з київських ресторанів з проханням допомогти у вирішенні кількох проблем пов’язаних з роботою систем вентиляції та кондиціонування приміщень ресторану, а саме:

  • Високе споживання електроенергії при роботі системи вентиляції в зимовий період
  • Недостатня кратність повітрообміну в приміщенні кухні
  • Висока температура в залах ресторану в літній період при роботі системи вентиляції

Аудит існуючої системи вентиляції та кондиціонування

Після виїзду наших фахівців – інженера-проектувальника та спеціаліста сервісної служби було проведено аудит існуючої системи вентиляції та кондиціонування. Були виявлені наступні негативні моменти в роботі систем вентиляції та кондиціонування:

  • Підігрів припливного повітря електрокалорифером
  • Витяжний вентилятор до якого підключені кухонні зонти був звичайного виконання
  • Спліт системи в залах ресторану були розраховані на тепло припливи в приміщення але не враховували тепло поступлення від припливного повітря, що подається вентиляційною системою
  • Не передбачена повітряна теплова завіса над вхідною групою
  • Недостатній обсяг витяжного повітря в приміщенні кухні

Розробка рішення

Нашими фахівцями були розроблені рішення дозволили зменшити енергоспоживання системи вентиляції, підтримувати комфортну температуру в залах ресторану і забезпечити кратність циркуляції повітря.

Для зменшення енерговитрат був підібраний алюмінієвий пластинчастий рекуператор повітря з ефективним поверненням тепла в діапазоні 55-65%. Як джерело тепла був обраний ККБ Panasonic VRF ECOi 6N з коефіцієнтом роботи SCOP понад 4.5, що усунуло відразу дві проблеми:

  • Зниження споживання електроенергії в 7 разів.
  • Охолодження припливного повітря, поліпшення клімату в залах ресторану.

Panasonic Eco i

Після балансування припливно-витяжної системи, установка теплової повітряної завіси дозволило звести до мінімуму втрати тепла взимку і холоду влітку при відкриванні дверей. Поліпшило комфортність перебування клієнтів за столиками біля дверної групи ресторану.

Причина заниженого повітрообміну в приміщенні кухні була в неправильному підборі типу вентилятора. Для системи витяжної вентиляції кухонних парасольок необхідно використовувати промислові кухонні вентилятори спеціального виконання.

Економія на обладнанні, з імовірністю практично 100%, призводить до поломок з налипання жирів на лопатях крильчатки і неможливості правильно обслуговувати вентилятор.

  • Термін реалізації проекту – 14 робочих днів
  • Економія електроенергії – 80%
  • Окупність проекту – 1 рік і 3 місяці
  • Вартість реалізації проекту – за запитом